Hollandse kaas in Hongarije (Weydelandt kaas) - Onze Hongaarse belevenissen - Vakantiehuisjes in Hongarije - Casa Mama en Freitag Pince

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Hollandse kaas in Hongarije (Weydelandt kaas)

Gepubliceerd door Harry in Belevenissen · 23/10/2014 19:10:37

Ja, ja.... ook wij proberen "onze" cultuur over de grens te brengen. Dat valt niet altijd mee maar afgelopen vrijdag kunnen we op dat gebied een succes noemen.

Ik zal bij het begin beginnen. Ik ontving een telefoontje van Rita op het moment dat ik Nederland was. Ze was op stap geweest met onze Hongaarse vrienden Ferry en Ilonka bij een vriend van een vriend in zijn wijnkelder. Om te proeven, te eten en vooral om te genieten van het samen zijn. Heel gebruikelijk hier nog.

Na het proeven van de nodige Palenka en wijntjes leek het Rita wel een leuk idee om een Hollandse kaasavond te organiseren. Wellicht ietwat overmoedig door het moment werd er al gauw een afspraak gepland en werd ik gebeld.

Tringgggg... tringggg.... jaaahh... hallo lieffie, zo beginnen meestal onze gesprekken, ik heb een vraag..... Oké???...... Zou je wat kaas mee kunnen nemen want we gaan een Hollandse kaasproeverij organiseren bij Ferry en Ilonka in de wijnkelder.
Tuurlijk was mijn reactie... zeg maar welke kaas en hoeveel.
16 personen en van alles wat!! was het antwoord waar ik het mee moest doen.

Oké... op naar Taeke in Ens. Onze Friese kameraad zal wel raad weten met dit verzoek. Taeke is ons kaasboertje uit Ens en op zijn vertrouwde manier heeft deze man ons al menig lekker kaasje laten proeven. Vol vertrouwen togen Jelle en ik op naar zijn onovertroffen kaaswinkel in het drukke centrum van Ens... of all places.

Taeke was er niet maar zijn vrouw hoorde van het organiseren van een kaasproeverij in het verre Monyoród (waar ligt dat?) en begon ons vol overgave te helpen. Eerst maar eens kijken welke kazen voor het proeven in aanmerking kwamen. Al gauw kwamen we uit op de schare van jong tot oude kazen. Deze moesten natuurlijk eerst ter plekke geproefd worden.

Dat lieten Jelle en ik ons geen twee keer zeggen. Proeven van kaas moet u weten behoort tot één van onze hobby's. Nu is vrijdagmiddag wellicht niet het meest geschikte moment om kaas te gaan proeven bij Taeke. Het is er namelijk druk op dat moment in het centrum van Ens.

Het duurde dan ook niet lang dat er een heuse wachtrij ontstond in de Taeke's zijn winkel. Maar zoals dat gaat in een dorp in de Noord Oost polder... geen stress. Vol belangstelling en zonder enige haast hoorden ze onze beoordelingen aan van de kazen die we te proeven kregen. Ons aanbod om eerst deze klanten te helpen werd in eerste instantie beleefd afgewimpeld door de klanten van Taeke. Onder de kreten "we komen niet uit de stad" en "we hebben hier alle tied" gingen Taeke's vrouw gretig door met afsnijden van de kazen voor ons.

Een tweede aanbod om voor te gaan werd uiteindelijk toch dankbaar aanvaard. Gelukkig want begonnen ons wel een beetje bezwaard te voelen. Één dame was onder de indruk van onze kaasproeverij want we werden spontaan uitgenodigd om likeurtjes te komen proeven.... ergens. De manier van praten bracht ons op het idee dat dit proeven door haar nog niet zo lang geleden was gedaan maar we kunnen ons vergissen.

Uiteindelijk gingen we met 6 soorten kaas de winkel uit. Plus een gratis stukje voor meneer pastoor uit Hongarije. Ook hij zou aanwezig zijn bij de proeverij en had speciaal om een "klein" stukje verzocht. Geen probleem en het maakte blijkbaar grote indruk op Taeke's vrouw. Maar goed dat ze hem niet zo heel goed kent.... onze pastoor houdt namelijk ook zeker van de aardse geneugten. Waaronder kaas dus.

Opgetogen verlieten we de winkel en waren nu al overtuigd van het succes van De Kaasavond.

Vrijdag 17 oktober 2014, vergeet deze datum niet want vanaf dit moment zal de Nederlandse kaas Hongarije gaan veroveren, was het dan zover. Niet onvermeld moet blijven dat de meegebrachte kazen van het merk Weydelandt waren. Werkelijk één van de fijnste kazen uit Nederland.

Een belangrijke reden voor het noemen van het merk Weydelandt is natuurlijk dat we zelf nog op zoek zijn van een sponsor voor onze eigen kaasconsumptie. In Hongarije is deze kaas niet te verkrijgen namelijk maar diepgevroren kunnen we best het één en ander meenemen. ;-).

's Middags tijdens de voorbereiding van de proeverij werd duidelijk dat ik geacht werd het een en ander over kaas te vertellen. Oké....??? Dus op naar de Weydelandt website. Een spiekbriefje gemaakt en daar moesten we het maar mee doen. Leuke wetenswaardigheden kom je trouwens op deze manier te weet.

Wist u bijvoorbeeld dat de Beemster polder 3,5 meter onder zeeniveau ligt? Dat er 42 molens rond de jaren 1600 voor nodig waren om de polder leeg te pompen? Dat de polder op de werelderggoedlijst staat van de Unesco? Dat kaas gezond is voor de tanden? Dat de kaas van melk gemaakt wordt? En dat de melk van de koeien komt? Zo vanzelfsprekend is dat allemaal niet meer. En dat graskaas alleen maar in mei en juni gekocht kan worden?

En wist u dat de Hongaarse proevers al proevend en knikkend luisterden naar mijn verhaal en de vertaling ervan door Ferry? Dat ze zeer geïnteresseerd waren in mijn verhaal maar met name in de kaas? En dat na elke kaasproef ronde steeds weer de vraag gesteld werd of Nederland echt zo ver onder zeeniveau ligt? Dit laatste bracht toch wel wat beroering onder de doorgaans zo rustige Hongaren. En dat daar dan ook nog kaas (pardon Weydelandt Kaas) vandaan komt. Tjonge, tjonge, tjonge.....

Na een uurtje waren alle kazen wel uitgeserveerd door Rita, die er overigens ook nog wel het nodige aan toe te voegen had aan het kaasverhaal. En hoe waren de reacties van de Hongaren op de Hollandse kaas. Hoe vonden ze het?
In één woord geweldig. Uitgeserveerd onder het genot van een Hollandse berenburger vonden ze het allemaal zonder uitzondering de lekkerste kaas die ze ooit geproefd hadden.

Dat klinkt misschien gek maar mocht u ooit is de zogenaamde Nederlandse kaas in Hongarije geproefd hebben, dan weet u dat er niet of nauwelijk smaak aan zit.
Dat de Hongaar bij het proeven van de romige, zachte jonge Weydelandt Kaas of de rijpere belegen of oude Weydelandt kaas helemaal uit zijn dak gaat is een waar compliment aan de Nederlandse Kaasmakers. Bravo.

En wij... bang dat we te weinig hebben.... genieten nog dagen na met het steeds weer opnieuw proeven van de heerlijke Weydelandt kazen.

Het werd later en later. Gezelligheid kent geen tijd en dat was wederom op deze avond zo. Rond een uur of twee schuifelden we zo langzamerhand de berg af naar ons huisje in het rustige, belegen dorpje Monyoród. Een keer raden welke kaas ze het lekkerste vonden.
Inderdaad de jong belegen Weydelander.1 Opmerking
Arnoud Trouwborst
2014-11-27 15:15:45
Leuk verhaal, ik wordt er ook enthousiast door gemaakt. Misschien leuk om een winkel daar te beginnen of om een kaasgroothandel te benaderen?

Vriendelijke groet,

Arnoud

Rubrieken
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu